Notariaat Almere-Buiten

BEL 036 549 5 249

Testamenten familierecht


Nu voor later.

Bij afwezigheid van huwelijkse voorwaarden is een echtpaar in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Behoudens enkele uitzonderingen is het totale vermogen gemeenschappelijk. Bij overlijden is de helft van dat totale vermogen de nalatenschap. Anders gezegd: indien om de eettafel zes stoelen staan dan vallen drie stoelen in de nalatenschap samen met de helft van die tafel.
Wettelijk erfrecht

Met ingang van 1 januari 2003 is het erfrecht gemoderniseerd. Volgens de 'wettelijke verdeling' komt de hele nalatenschap van de overleden echtgenoot toe aan de langstlevende echtgenoot. Deze laatste krijgt alles wat tot erfenis van de overledene behoort, inclusief eventuele schulden. Onder die schulden worden ook begrepen geacht de aan de kinderen schuldig te erkennen erfdelen. Deze schuld aan een kind is overigens niet opeisbaar zodat de langstlevende het huis niet hoeft te verkopen om die kinderen hun erfdeel uit te keren.

De kinderen krijgen een vordering op hun vader of moeder ter grootte van hun erfdeel. Dat wil zeggen dat het erfdeel van hun overleden ouder pas wordt uitgekeerd als hun vader of moeder dat zelf ook wil of nadat hun vader of moeder ook zal zijn overleden. Een rentevergoeding vindt plaats als de inflatiegevolgen moeten worden gecorrigeerd. Maar ook deze rente wordt pas betaald nadat hun vader of moeder is overleden.

De kinderen hebben geen wettelijk recht meer op directe uitkering van hun erfdeel. Als de langstlevende ouder de wettelijke verdeling niet wenst, kan hij deze bij de notaris ongedaan maken. Dit moet alleen wel binnen drie maanden na het overlijden van de eerststervende ouder gebeuren. In dat geval moeten de langstlevende ouder en de kinderen samen de nalatenschap van de overleden ouder verdelen.
Waarom nog een testament?

In een testament kunnen ook andere kwesties worden geregeld. Zo kan voor het geval beide ouders zijn overleden één of twee voogden worden aangewezen. Voorts kan worden bepaald dat hetgeen de kinderen erven slechts van hen is en niet gedeeltelijk van hun huidige of toekomstige partners.

Openingstijden

 

maandag 9.00 - 18.00
dinsdag 9.00 - 18.00
woensdag 9.00 - 18.00
donderdag 9.00 - 18.00
vrijdag 9.00 - 18.00
zaterdag gesloten
zondag gesloten

Hier zijn wij actief

 

  • Almere
  • Almere-Buiten
  • Almere-Haven
  • Lelystad
  • Zeewolde

Uw notaris

Mr. K.E.P. Regnery

Contact

Notariaat Almere-Buiten

Poemaweg 2
1338 CH Almere

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BEL 036 549 5 249